top of page

De 5 grunnleggende sårene våre..

Oppdatert: 3. feb.




De grunnleggende livssårene våre er dype sår som påvirker livet vårt på mange måter. De kan blandt annet gjøre oss avhengige av ytre bekreftelser for å føle oss verdifulle. Livssår er dype emosjonelle sår som dannes i barndommen, og som påvirker oss hele livet. Disse sårene oppstår fra negative opplevelser, relasjoner og hendelser som setter dype spor i oss.

Livssår kan forme vår selvoppfatning, hvordan vi relaterer oss til andre og hvordan vi reagerer på ulike situasjoner.

Livssårene våre kan forme hvordan vi tenker, føler, handler, og ofte skjer dette helt ubevisst. Ved å bli bevisst og forstå disse sårene, kan vi begynne å heale de, utvikle sunnere relasjoner og bygge en sterkere indre selvfølelse.

La meg vise dere di fem sårene, slik at du er klar over hvorfor du bærer dem, slik at du kan bli bevisst dem og takle de på en bedre måte.

  • Forlatthet: Følelsen av å bli forlatt eller overlatt til seg selv.

    Dette såret kan føre til at du har en intens frykt for ensomhet og et sterkt behov for å være tilknytning og trygghet fra andre. Dette såret kan blandt annet oppstå om en av foreldrene forlot hjemmet (skilsmisse,død) og føler seg forlatt til seg selv (alene på sykehuset, overlatt hjemme alene, etter barnehagen osv)

  • Avvisning: Opplevelsen av å bli avvist eller ikke akseptert.

    Dette kan føre til lav selvfølelse og en konstant søken etter bekreftelse og aksept fra andre. Dette såret kan blandt annet oppstå om et barn opplever å bli kritisert eller avvist av foreldrene, lærere eller gjevnaldrende, eller at du som tenåring opplevde å bli utestengt og ekskludert i sosiale settinger.

  • Ydmykelse: Å bli ydmyket eller gjort til skamme.

    Dette såret kan føre til dyp skamfølelse og selvforakt, og et behov for å unngå situasjoner hvor man kan bli ydmyket igjen. Dette såret kan oppstå om du som barn blir gjort narr av på skolen eller hjemme, pga utseende, interesser eller andre personlige trekk. Det kan også oppstå om du blir kritisert offentlig eller foran venner og familie.

  • Svik: Å bli sviktet av noen man stoler på.

    Dette såret skaper mistillit og frykt for å bli sviktet igjen, og noe som kan gjøre det vanskelig med tillit i nære relasjoner. Dette såret kan oppstå om du som barn blir lovet noe av foreldrene, men løftet blir brutt. Det kan også oppstå om du som voksen opplevde utroskap i forhold, eller blir forrådt av en nær venn.

  • Urettferdighet: Opplevelsen av å bli behandlet urettferdig. Kan føre til sinne og bitterhet, og en følelse av at man må kjempe for rettferdighet og få det man fortjener. Dette såret kan oppstå om man som barn opplever å bli behandlet strengere eller annerledes enn dine søsken, eller om du opplever at du fikk mindre oppmerksomhet fra læreren på skolen, til tross for at dine ferdigheter og prestasjoner var gode mens andre som ikke gjorde så godt ble favorisert og rost.


    Når man blir voksen er det da ikke så unaturlig at man tiltrekker seg venner, partnere mm som trigger/speiler akkurat disse sårene. Når man ønsker å heale det er det viktig å være klar over hvorfor du blir trigget og møte deg selv med omsorg, kjærlighet og aksept og trøste det indre barnet ditt. Du opplever disse tingene for at du skal vokse og utvikle deg.

    ❤️ Det viktigste forholdet du har, er til deg selv!


 
 
 

Comments


bottom of page